Praktikus

Hasznos információk nyelvtanfolyam választáshoz

Mikor kezdődnek a tanfolyamok?

A tanfolyamok általában hétfőn kezdődnek és péntekig tartanak. Bizonyos iskolák teljesen kezdő tanfolyamokat csak meghatározott időpontokban indítanak, (pl. csak minden negyedik hétfőn).

Ritkán előfordul, hogy az iskola minden második hétfőn indít csak tanfolyamot. Ilyenkor érdemes alkalmazkodni az időponthoz, mert a tematika is kéthetes modulokra épül. Nemzetközi nyelvvizsgákra (pl. Cambridge) speciális nyelvvizsga előkészítő tanfolyamok évente 2-3 alkalommal indulnak.

Milyen hosszúak a tanfolyamok?

Az általános tanfolyamok hossza ajánlatainkban minimum 2 hét. A meghatározott cél, a meglévő tudásszint, az idő és anyagi lehetőségek függvényében sokszor az ennél hosszabb távú (minimum 3 vagy több hetes) tanfolyamokat tartjuk igazán hatékonynak.

Lehetséges, hogy egy-egy iskola nem zárkózik el egyhetes jelentkezéstől sem, de ezt általában nem ajánljuk. Kivételt képeznek a speciális tematikájú szuper-intenzív ill. a tanár otthonában tartott bentlakásos tanfolyamok.

A vizsga előkészítő tanfolyamokra csak előre meghatározott dátumokban és időtartamra (8-10-12 hét) lehet regisztrálni.

Mikor jelentkezzek?

Ha munkatársunk segítségével véglegesítetted a program tartalmát (melyik város, iskola, szállás, utazás módja, stb.), és eldöntötted, melyik tanfolyamot választod, akkor nem érdemes halogatni a foglalást, hiszen így akár élhetsz a korai jelentkezés előnyeivel is. Mik ezek?

Például az olcsóbb repülőjegy és elegendő idő a szállás körültekintő kiválasztására, nem beszélve az esetlegesen felmerülő speciális – pl. étkezéssel kapcsolatos – egyéb igények kielégítéséről. Végül, de nem utolsósorban, hosszabb felkészülési idő áll rendelkezésre a nagy kaland előtt.

Hogyan jelentkezzek, mi történik a jelentkezés után?

  • Vedd fel a kapcsolatot munkatársunkkal telefonon, e-mailben, hogy véglegesítsétek a kiválasztott programot, átbeszélve annak minden fontos részletét.
  • Töltsd ki velünk a jelentkezési lapot, és írd alá az utazási szerződést.
  • Fizesd be az előleget.
  • 2-3 munkanapon belül elküldjük az iskola program visszaigazolását. Ekkor lefoglaljuk a repülőjegyet vagy segítséget nyújtunk annak megvásárlásához, illetve az utazás egyéb feltételeinek megszervezéséhez. Megbeszéljük a továbbutazás lehetőségeit is (transzfer, buszjegy, stb.)
  • Négy héttel az utazás előtt kérjük a hátralék befizetését a szerződésben foglalt pénznemben, a kiállított számla ellenében átutalással vagy készpénzben.
  • Az utazás előtt néhány nappal újra találkozunk, és felkészítünk az utazásra, átbeszéljük a kérdéseket, elmondjuk tanácsainkat.

Ünnepek, szünnapok?

Nemzeti és vallási ünnepeken a legtöbb intézmény zárva tart. Ez a vallási ünnepek esetén is országonként eltérhet. Az ünnepek miatt elmaradt órákat az iskolák – kevés kivételtől eltekintve – nem pótolják, de szabadidős programokat gyakran szerveznek erre a napra is. Ezt érdemes előre tisztázni.

Ha el akarod kerülni a tanítási időt rövidítő ünnepnapot, érdemes mérlegelni egy alternatív utazási dátumot. Ha a tanfolyam első napja (hétfő) ünnepnapra esik, az első tanítási nap az azt követő nap, vagyis kedd lesz. A “tanítási szünet” a szállásokra nem vonatkozik. Ilyenkor is érdemes a tanfolyamot megelőző vasárnap érkezni, hogy több időd legyen megszokni a környezetet.

Milyen szálláslehetőségek vannak?

Minden partnerünk többféle ellenőrzött szállástípust kínál a tanfolyamokhoz. Hisszük, hogy egy nyelvi utazás sikeressége komoly mértékben függ a megfelelő szállástípus kiválasztásától. A jó szállás az, ami Neked a legjobban megfelel. Nincs recept, de kiválasztásában a partneriskolával együtt segítünk Neked.

Családi elhelyezés

A családi szállásokat nagy körültekintéssel és a folyamatos visszajelzések figyelembevételével választják ki partneriskoláink. A családi elhelyezés az iskolán kívüli mindennapos nyelvgyakorlás mellett, közelebb hozza az adott ország kultúráját, szokásait, de sokszor a programon messze túlmutató hosszú távú baráti kapcsolatokhoz segíti diákjainkat. Mivel ez a legnépszerűbb és – a nyelvtanulás szempontjából is – leghatékonyabb szállástípus, érdemes időben lefoglalni. Egy családhoz azonos anyanyelvet beszélő diákot sosem osztanak be, kivéve, ha ezt kifejezetten kéri valaki. A jelentkezés alkalmával maximálisan figyelembe veszik a diákok kéréseit (pl.: gyerekes család, állatok, allergia, diéta, dohányzás, stb.) Jellemző az egyágyas szoba, közös fürdőszobával, reggelivel vagy félpanzióval, de ettől eltérő – akár saját fürdőszobás szoba is kérhető. Kétágyas szobát többnyire együtt utazó diákoknak tudnak biztosítani.

Kollégium, campus

18 évnél idősebb diákjaink választhatják a sokkal nyüzsgőbb életformát biztosító kollégiumi elhelyezést is. (2-3 ágyas szobák, reggeli, félpanzió vagy önellátás, közös fürdőszoba, közösségi terek, ingyenes WIFI). Néhány iskola mindezt campus formában, az iskolával egy területen ajánlja. Aki a kollégiumot választja, de szüksége van néha egy kis elvonulásra, kérhet egy ágyas szobát is, sőt néhány iskola akár saját fürdőszobával is kínál szobákat. A műfajból adódóan itt inkább más országokból érkező nyelviskolai diákokkal vagy turistákkal lakhatsz együtt. A kollégiumok legtöbb esetben ún. “depositot” kérnek a lakóktól, amit elutazáskor – amennyiben nem történt okozott kár és kulcs elvesztés – visszaadnak.       

Lakás / szoba bérlés más diákokkal

A teljes függetlenséget és önellátást választók összeköltözhetnek más helyi vagy szintén nyelvet tanuló diákokkal, amennyiben a Student House / Wohngemeinschaft ” opció mellett döntenek. Ezekben a lakásokban a közös fürdő és konyhahasználat mellett egyágyas szobákat lehet igénybe venni. És persze spanyol és olasz nyelvterületen is kérhetnek hasonló elhelyezést.

Hotel, apartman

 A nyelvtanulást kevésbé támogató, de kétségtelenül a legkényelmesebb megoldás a hotel ill. apartman bérlés. Amennyiben ezt választod, érdemes megnézni alaposan a választott iskola ajánlatait, vagy fordulj hozzánk tanácsért.

Nem kérek szállást

 A felnőtt tanfolyamokat (16 ill.17 éves kortól) megrendelheted szállás foglalása nélkül is, ha például van ismerősöd, akinél lakhatsz, vagy az általunk felkínált lehetőségek közül egyik sem felel meg. Hosszú távú foglalásoknál kérhető szállás csak az első 2-4 hétre is. Ebben az esetben fontos tudni, hogy – amennyiben meggondolod magad – nem biztos, hogy ugyanannál a családnál vagy kollégiumban meg tudod hosszabbítani a foglalást. Ebben az esetben is – ahogy minden a szállással kapcsolatos kérdéssel vagy problémával – fordulj az adott iskola szállásszervezőjéhez segítségért.

Utazás, érkezés, transzferek

A legtöbb helyszínt repülővel praktikus elérni. A repülőjegy – a visszaigazolás után –  lefoglalható, megvásárolható irodánkban, vagy tanácsot kaphatsz munkatársunktól a  foglalás menetéről. Segítünk megtalálni a legjobb feltételekkel megvásárolható jegyeket.

Európai úti célok esetén az érkezés a tanfolyamot megelőző nap (vasárnap), hazautazás a  tanfolyamot követő nap (szombat). Amennyiben a menetrendek vagy a foglaltság miatt ettől el kell térni, ennek lehetőségeit és feltételeit pontosítjuk még a foglalás előtt. Távolabbi célországok esetén lehetséges, és javasoljuk is a korábbi kiutazást, hogy elegendő idő legyen az időeltolódás okozta nehézségek áthidalására.

A repülőtérről a szállásig több utazási lehetőség is adódik. Ez lehet önálló utazás busszal, metróval, vonattal – de igény szerint természetesen ebben is segítünk. Megrendelhető az iskola által ajánlott transzfer a repülőtér és a szállás között, illetve visszafelé. Ez a transzfer szerviz kényelmes, de nem a legolcsóbb megoldás.

Biztosítás

Minden programunkhoz ajánljuk utazási biztosítás megkötését. Partnerünk az Atlasz Colonnade Biztosító. Gyerekek, nyelvi táborban résztvevők esetében a biztosítás kötelező.

A klasszikus – irodánkban megköthető – utasbiztosítás helyett kérhető az iskola által ajánlott betegbiztosítás, de tudni kell, hogy ezek a biztosítások kizárólag betegségre nyújtanak fedezetet, tehát nem fedezik az ezzel együtt járó esetleges további költségeket, valamint az anyagi értékekre vonatkozó biztosítást.

Szabadidős programok

A tantermi foglalkozások mellett minden partnerünk fontos szerepet tulajdonít a szabadidő hasznos, az aktív nyelvtudást is fejlesztő eltöltésének. Ennek érdekében egész évben szerveznek a diákok érdeklődésének, kívánságának megfelelő csoportos programokat. Ezek igen széles skálán mozognak.

A kínálatban megtaláljuk a pár órás kulturális programok mellett az egész napos városlátogatásokat, sport és színházi programokat valamint az iskolán belüli ingyenes klubfoglalkozásokat. A filmklubok, a helyi kultúrát, embereket, szokásokat közelebb hozó érdekes beszélgetések vagy a laza szórakozást nyújtó játékos foglalkozások szervezésével teszik kellemessé és hasznossá az eltöltött időt.

A programszervezők az egyéni igények, kérdések elől sem zárkóznak el – bármikor fordulhattok hozzájuk, nem fogtok csalódni.

Kérdésed van? Segítünk!

Kérj visszahívást, és megtaláljuk a megfelelő tanfolyamot!

A külföldi nyelvtanfolyamok és nyelvi táborok szakértője.

Elérhetőségek